Aj keď stáčanie medu nie je tažké, je dobré mať na začiatko o tomto procese zopár infomácií. Pred fľašovaním si musia včelári dávať pozor na určité veci. A to napríklad  nezaviečkovaný  plást, obsah vlhkosti v ich mede a dokonca aj typ včiel, ktoré med produkujú. Poďme si o tom niečo povedať.

Zaviečkovaný a nezaviečkovaný med : úrovne vlhkosti

Najprv odoberte medníky  z úľa. Prineste si ich do domu (alebo kdekoľvek pracujete). Potom ich skontrolujte, aby ste určili pomer zaviečkovaného medu voči tomu nezaviečkovanému.

Je dôležité to určiť, pretože nezaviečkovaný med má vyššiu úroveň vlhkosti ako med zaviečkovaný. Včelári uprednostňujú zber zaviečkovaného medu, pretože pri stáčaní medu je dôležité aby vlhkosť nepresahovala 18%.

Ak vlhkosť stáčaného medu presiahne 18 %, môže skvasiť. Z pravidla platí , že na získanie dobrého medu by malo byť okolo 90 % medu v zaviečkovaných „bunkách“.

 

Jednoduchý spôsob, ako otestovať zozbieraný med, je pomocou refraktometra.

Stáčanie medu

Existuje viacero spôsobov zberu medu, ale vedčina včelárov uprednostňujeme použitie medometu. Toto je najjednoduchší spôsob, ako to urobiť.

Najprv začnete odviečkovaním plástov o možnostiach ako to urobiť si môžete prečitať v predchádzajúcom článku

Tento spôsob extrakcie nepoškodzuje plásty  na rámoch. Uľahčuje to prácu včelám; nebudú musieť znovu prestavovať voskový plást, kým ho znovu naplnia medom.

ľNa prefiltrovanie medu použite sitko, to odfitruje nečistoty a voskové viečka. Keď med tečie, nechajte ho kvapkať do špeciálneho nádoby na med. Blahoželáme: všetko, čo v tejto chvíli zostáva, je už iba naplniť sklá a užívať si!

Stáčanie medu do fliaš

Aj keď môžu byť platové fľašky v tvare medvedíkov roztomilé, neodporúčame do nich dávať čerstvý med, pretože pravý med skryštalizuje. A ak je naplnený do plastovej nádoby, je ťažké ho znovu premeniť späť na „tekutý“ med. Namiesto toho odporúčame stáčať med do sklenených pohárov. To udrží váš med tak, ako ho zamýšľali včely. Najlepšie na to poslúžia zaváracie poháre. Pred naplnením čerstvého medu do pohárov nezabudnite ich dezinfikovať a umyť. To sa dosiahne umiestnením pohárov do rúry na 20 minút pri teplote 110 stupňov. Poháre nechajte vychladnúť. Nakoniec na každú nádobu nasaďte čisté, nové veko.